Vitamina D3 - beneficiile unui aport sănătos

Vitamina D3 - beneficiile unui aport sănătos

Vitaminele D reprezinta un grup de vitamine de tip secosteroide liposolubile a carui rol principal este creșterea absorbției intestinale a calciului, magnezului și a ionului fosfat. Pentru organismul uman, cele mai importante forme de vitamina D sunt vitamina D3 (cunoscută și ca colecalciferol) și vitamina D2 (cunoscută și ca ergocalciferol). Fără un indice, vitamina D se referă la D2, D3 sau ambele. Vitamina D3 este biosintetizată în pielea vertebratelor după expunerea la lumina ultravioletă de tip B (UVB), din sursele solare sau artificiale și apare în mod natural într-o gamă mică de alimente. În unele țări, alimente de bază precum laptele, făina sau margarina sunt artificial îmbogățite cu vitamina D și este de asemenea disponibilă sub forma de pilule, ca și supliment alimentar. Sursele de mâncare precum peștele, ouăle sau carnea sunt foarte bogate în vitamina D și sunt adesea recomandate persoanelor care suferă de deficiență de vitamina D.

Vitamina D este o vitamină importantă pentru sănătatea generală. Primiți vitamina D de la soare, din alimentele pe care le consumați sau din suplimente. Dacă aveți prea puțin, este posibil să deveniți mai slab, să vă simțiți extrem de obosit, să aveți dureri musculare sau articulare și să dezvoltați eczeme, o erupție cutanată. Problemele pe termen lung includ depresia și hipertensiunea arterială.

Există două forme de vitamina D:

  • Vitamina D2 (ergocalciferol) – se găsește în mod natural în unele plante.
  • Vitamina D3 (colecalciferol) – se găsește în mod natural la animale și este produsă de piele atunci când este expusă la lumina soarelui.

Vă puteți îndeplini cerințele pentru vitamina D cu ambele. Pentru a fi utilizate în organism, vitaminele trebuie mai întâi procesate în ficat și rinichi. În timp ce D2 și D3 sunt foarte asemănătoare, sunt necesare enzime sau proteine diferite pentru a le activa pe fiecare și a le face gata de utilizare.

Odată activată, vitamina D se atașează de celulele corpului tău. Vitamina ajută apoi la controlul a cât de mult calciu și fosfat absorbiți din alimente. Calciul este esențial pentru oase, iar fosfatul este necesar pentru oasele, dinții, mușchii, nervii și funcțiile de bază ale corpului sănătoase.

Beneficii pentru sănătate

Vitamina D3 oferă multe beneficii pentru sănătate. Întărește oasele și mușchii, întărește imunitatea, îmbunătățește starea de spirit, are efecte antiinflamatorii și îmbunătățește funcția inimii.

Oase

Vitamina D lucrează cu calciul pentru a vă susține oasele. Ai nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul din alimentele pe care le consumi pe măsură ce trec prin intestine. Dacă nu ai suficientă vitamina D, organismul nu poate obține calciu din alimente, așa că ia calciul din oase. Acest lucru duce la oase mai slabe, fracturi și osteoporoză.

Obținerea mai multor D3 din alimente este utilă în mod special pentru îmbunătățirea densității osoase maxime. Densitatea osoasă este cantitatea maximă de țesut osos la care ajungeți la vârsta adultă. Cu cât densitatea osoasă este mai bună, cu atât este mai puțin probabil să dezvoltați boli care slăbesc oasele.

Mușchii

Alături de oase mai puternice, vitamina D pare să vă ajute să vă construiți mușchi mai puternici. Studiile au arătat o legătură între forța musculară mai mare și niveluri mai ridicate de vitamina D. De fapt, cercetătorii au descoperit că persoanele cu mai multă vitamina D aveau corpuri mai slabe, mai multă masă musculară și mușchii care funcționau mai bine.

Imunitate

Vitamina D poate juca un rol important în protejarea de viruși și infecții bacteriene. Printre beneficii, cercetările arată că te ajută să lupți împotriva infecțiilor respiratorii acute și a pneumoniei.4

Aportul prea puțin de vitamina D vă poate expune riscului de COVID-19. Sunt necesare mai multe cercetări, dar unele studii au descoperit că este mai probabil să vă infectați și să aveți un caz sever de COVID dacă nivelul de vitamina D este scăzut.

Dispozitie

Persoanele cu depresie clinică au adesea deficiențe de vitamina D.6 Cu toate acestea, nu este clar de ce se întâmplă acest lucru. Lipsa vitaminei D poate provoca depresie. Pe de altă parte, schimbările în stilul de viață din cauza depresiei (obiceiuri alimentare proaste, timp redus în aer liber, consum de alcool sau droguri etc.) ar putea determina o scădere a vitaminei D.

Cercetătorii au găsit dovezi că creșterea nivelului de vitamina D ajută la simptomele depresiei. Sunt necesare studii mai ample pentru a înțelege mai bine conexiunea. Cu toate acestea, cu ceea ce au văzut până acum, cercetătorii speră că vitamina D poate fi utilizată în cele din urmă ca parte a unui tratament pentru depresie.
Înțelegerea deficitului de vitamina D

Efecte antiinflamatorii

Mai multe studii au arătat că vitamina D are un impact asupra bolilor sau tulburărilor cauzate de inflamație.

Vitamina D scăzută pare să ducă la:7

  • Alergiile
  • Astm
  • Eczemă
  • Atopie, o afecțiune asemănătoare alergiei pe care o moșteniți

Studiile au arătat chiar că femeile însărcinate care au luat suplimente de vitamina D au avut mai puține șanse de a avea un copil cu astm bronșic.8 Cu toate acestea, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice suplimente în timpul sarcinii.

Sănătatea inimii

Lipsa vitaminei D crește șansele de boli de inimă, accident vascular cerebral, tensiune arterială și atacuri de cord.9

D3 pare să reducă riscul de insuficiență cardiacă prin îmbunătățirea funcției cardiace la persoanele care au mușchii cardiaci slabi.10 Sunt necesare mai multe cercetări, dar poate însemna că D3 ar putea fi utilizat ca parte a tratamentului pentru pacienții cu insuficiență cardiacă.

De unde pot obține Vitamina D3?

Pentru a vă crește nivelul de vitamina D, puteți lua suplimente alimentare, puteți obține mai multă lumină solară sau puteți mânca mai multe alimente care conțin multă vitamina D3. Este dificil să obțineți suficient D3 doar prin dietă, dar consumul mai mult din alimentele recomandate vă poate ajuta.

TU TRĂIEȘTI SĂNĂTOS?

Încearcă suplimentele alimentare Novolife!

Descoperă brand-urile Novoline

Seboradin

De peste 43 de ani în crearea produselor inovatoare pentru îngrijirea părului și a scalpului

Descoperă produsele
Diabetegen

Cremă pentru regenerarea țesuturilor - un produs inovator, 100% natural, recomandat de medici specialiști.

Descoperă produsul
brizo. Skin Gear

Protecție ridicată, prevenind efectele neplăcute ale expunerii îndelungate la razele soarelui.

Descoperă produsele